18650 Batterier: små i storleken, stora i prestanda

Placerad på

I en värld av bärbar energi finns det en spelare som tyst stjäl showen: 18650-batteriet. Detta lilla kraftpaket har en enorm inverkan på hur vi använder och lagrar energi. Men vad gör det här batteriet så unikt? Låt oss ta en närmare titt på världen av 18650-batterier och ta reda på vad som gör dem så speciella.

Vad är ett 18650-batteri?

Vid första förhöret kan termen "18650 batteri" låta skrämmande - tekniskt, komplext och endast för tekniker. Men i verkligheten är konceptet bakom detta namn förvånansvärt enkelt. Beteckningen '18650' är en direkt representation av batteriets fysiska dimensioner: en diameter på 18 mm och en längd på 65,0 mm. "0" i slutet indikerar att batteriet har en cylindrisk form.

Dessa kompakta och kraftfulla energipaket är av litiumjontyp. Litiumjonteknik anses allmänt vara ett revolutionerande genombrott inom energilagring, tack vare batteriernas höga energitäthet, långa livslängd och minimala självurladdning.

18650-batterierna kännetecknas av sin mångsidighet och har etablerat sig i ett brett spektrum av applikationer. Således har de blivit en viktig del av bärbara datorer, som på ett tillförlitligt sätt stödjer datorkraften hos dessa enheter. Men deras applikationer sträcker sig långt bortom bärbara datorer.

I ficklampornas värld är 18650-batterier ett populärt val på grund av sin uthållighet och höga kapacitet, vilket resulterar i längre brinntider. Elfordon, från elcyklar till fullfjädrade elbilar, har också dragit nytta av fördelarna med 18650-batterier. Deras höga energitäthet gör dem idealiska för applikationer där utrymme och vikt är viktiga överväganden.

Även om de kanske är okända för den genomsnittliga konsumenten, har 18650-batterier i tysthet blivit oumbärliga i vår vardagliga teknik. De är de tysta hjältarna, diskreta men avgörande, för att stödja vår digitala och alltmer elektriska livsstil."

3,7V 18650 2600mAh batteri - UppladdningsbartDetta 3,7V Li-ion batteri (18650) med en kapacitet på 2600mAh är uppladdningsbart och kan därför användas upp till 500 gånger. Inte längre tillgänglig € 5,95

Historia om 18650-batteriet

18650-batterierna introducerades först i början av 1990-talet och var ett av de första litiumjonbatterierna på marknaden. De har sedan dess revolutionerat världen av uppladdningsbara batterier. De designades ursprungligen för användning i bärbara datorer, men deras höga energitäthet och långa livslängd har sett dem användas i ett ökande antal enheter under åren.

Tekniska specifikationer

Med en genomsnittlig kapacitet på 1800mAh till 3500mAh kan dessa batterier ge energi mycket längre än sina mindre motsvarigheter. Dessutom har de en hög urladdningshastighet vilket gör att de kan leverera stora mängder energi på kort tid.

När vi jämför 18650-batterier med andra typer av batterier, som de vanliga AA- eller AAA-batterierna, finns det några tydliga skillnader. För det första är kapaciteten för 18650 batterier mycket högre än de flesta andra batterier. Det betyder att de kan hålla längre innan de behöver laddas eller bytas ut. Dessutom är 18650-batterier uppladdningsbara, vilket innebär att de kan återanvändas istället för att slängas efter en enda användning.

18650-batterier är klassade till 3,7V, även om detta kan variera beroende på batteriets exakta kemi. De kan laddas till en spänning på ca 4,2V och har en lägsta urladdningsspänning på ca 2,5V. Det är viktigt att notera att djupurladdning av batteriet under denna lägsta spänning kan förkorta batteriets livslängd och i vissa fall till och med leda till oåterkalleliga skador.

Säker användning av 18650-batterier med ESP32 och Arduino

Genom att använda 18650-batterier med mikrokontroller som ESP32 och Arduino kan du enkelt göra dina projekt helt trådlösa. Men med tanke på den olika och variabla spänningen för 18650-batterier (genomsnitt 3,7V), rekommenderas försiktighet vid anslutning till dessa enheter.

För enheter som ESP32, som normalt arbetar på 3,3V, kan det vara nödvändigt att använda en spänningsregulator för att säkerställa att spänningen på 18650-batterierna förblir på en säker nivå för ESP32. När du ansluter ett 18650-batteri till en ESP32-c3 eller en ESP32s, kontrollera alltid att specifikationerna för din specifika ESP32-modul tillåter en inspänning på 3,7V.

För 5V-enheter som Arduino kan du använda en step-up spänningsregulator för att få spänningen från 18650-batteriet till ett säkert värde för Arduino . Observera, om du använder en Arduino wifi-modul kan strömbehovet vara högre, så se till att ditt 18650-batteri kan ge den strömmen.

Ansluter 18650 batterier

Att ansluta 18650-batterier till dina elektronikprojekt behöver inte vara komplicerat. En av de viktigaste övervägandena när du använder 18650-batterier är att välja rätt batterihållare i kombination med en spänningsregulator. Lyckligtvis finns det många moduler tillgängliga idag som är designade med inbyggda 18650-batterihållare, som vissa ESP32- och Arduino -kort.

Dessa moduler gör det enkelt att integrera 18650-batterier i dina projekt. Du behöver bara placera batteriet i hållaren så är du igång. Detta förenklar inte bara monteringen utan säkerställer också säker och pålitlig kontakt mellan batteriet och modulen.

Men vad händer om din modul du ska använda inte har en inbyggd 18650 batterihållare? Oroa dig inte, vi har olika hållare i vårt sortiment. Vi säljer ett brett utbud av batterihållare lämpliga för 18650 batterier. Dessa hållare är idealiska för att bygga dina egna anpassade nätaggregat. De är lätta att ansluta till din elektronik och ger ett flexibelt och säkert sätt att använda dina 18650-batterier.

Till sist

18650-batterier har revolutionerat världen av bärbar kraft, tack vare deras höga kapacitet, effektivitet och mångsidighet. De är de obestridda kraftpaketen som gör att vi kan använda våra bärbara datorer längre, hålla våra elfordon igång längre och ta våra DIY-elektronikprojekt till nästa nivå.

Att välja rätt 18650-batteri och säkert ansluta det till dina enheter är avgörande för framgången för dina projekt. Oavsett om du väljer en modul med inbyggd batterihållare eller en separat batterihållare med en noga utvald spänningsregulator är du redo att gå helt trådlöst!

Med rätt kunskap är 18650-batterier ett otroligt kraftfullt verktyg för alla från hobbyister och gör-det-själv-till branschfolk. Oavsett om du är intresserad av att utveckla dina egna anpassade kraftlösningar, eller helt enkelt letar efter ett bättre sätt att driva dina enheter, öppnar 18650-batterier en värld av möjligheter.

Bi Opencircuit vi är stolta över vårt breda utbud av 18650-batterier, batterihållare och kompatibla enheter. Vi inbjuder dig att besöka vår onlinebutik och upptäcka kraften i 18650-batterier själv.

Postat av Hemsida Jag är intresserad av elektronik, programmering och speciellt kombinationen dem emellan. För Opencircuit skriver jag bloggar där jag förklarar hur elektronik och moduler fungerar.

Kommentarer

The Netherlands Constapel
Vad är skillnaden mellan vt4 och vt3 med 18650-batterier?
Placerad på 
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit