Batterier

Letar du efter de bästa batterierna för att hålla dina enheter igång smidigt? Sök inte mer! Våra AA-, AAA-, myntcells- och litiumbatterier erbjuder långvarig kraft och tillförlitlighet. Perfekt för alla dina elektroniska behov, från vardagliga enheter till högteknologiska prylar.
56 resultat Sortera efter
Tittade 50 av 56 Produkter


Vad är ett batteri?

Batterier är de obesjungna hjältarna i vår moderna värld. De driver allt från våra smartphones och bärbara datorer till våra bilar och till och med våra hem, men de går ofta obemärkt förbi. Men utan batterier skulle våra liv vara väldigt annorlunda. De är nyckeln till att låsa upp den fulla potentialen hos våra enheter och göra dem verkligt bärbara.

I kärnan består batterier av en eller flera celler, som var och en innehåller två elektroder, en positiv elektrod som kallas anoden och en negativ elektrod som kallas katoden. Mellan dessa elektroder finns en elektrolyt, ett ämne som gör att joner kan röra sig mellan elektroderna. När ett batteri används sker en kemisk reaktion i cellen som gör att elektroner strömmar från anoden till katoden genom en extern krets och genererar elektricitet.

Batterier finns i många olika typer, kemier och storlekar, alla med sina egna unika egenskaper och användningsområden. Till exempel används blybatterier ofta i bilar, medan litiumjonbatterier har blivit allt populärare i bärbara elektroniska enheter som smartphones och bärbara datorer. Uppladdningsbara batterier, även kända som sekundära batterier, kan laddas och laddas ur flera gånger, medan icke-uppladdningsbara batterier, även kända som primärbatterier, bara kan användas en gång och sedan kasseras eller återvinnas.

Vilka är vanliga typer av batterier?

Det finns många typer av batterier, som AA, AAA, 9V och många andra storlekar, eftersom varje typ är designad för specifika användningsområden och enheter. Här är en liten lista över de vanligaste batterityperna:

 • AA-batterier (LR6, MN1500, HP7, R6)
 • AAA-batterier (LR03, MN2400, HP16, R03)
 • 9V batterier (6F22, 6LR61, PP3, 6AM6)
 • 6V batterier (4LR44)
 • CR123A-batterier (DL123A, EL123AP, CR17345, CR123)
 • 18650 litiumjonbatterier
 • D-batterier (HR20,HR20-1B)
 • C-batterier (HR14, HR14-1B)
 • Knappcellsbatterier (CR2032, CR2016, CR2450, CR2025)

Vilka batterier är uppladdningsbara?

Det är viktigt att kontrollera om ett batteri är laddningsbart innan du använder det i en enhet eller försöker ladda det. Icke-uppladdningsbara batterier, som alkaliska batterier, är inte konstruerade för att laddas upp och försök att göra det kan orsaka skador på batteriet och potentiellt skapa en säkerhetsrisk. Att använda ett icke-uppladdningsbart batteri i en enhet som kräver omladdning kan också leda till dålig prestanda och en kortare livslängd för enheten.

Det finns flera typer av uppladdningsbara batterier tillgängliga, inklusive:

 • Bly-syra batterier: Dessa batterier används ofta i bilar och andra fordon, såväl som i vissa reservkraftsystem.
 • Nickel-kadmium (NiCad) batterier: Dessa batterier har använts flitigt tidigare, men har till stor del ersatts av nyare teknologier på grund av deras relativt låga energitäthet och minneseffekt.
 • Nickel-metallhydrid (NiMH) batterier: Dessa batterier har en högre energitäthet än NiCad-batterier och har ingen minneseffekt, vilket gör dem till ett populärt val för ett brett utbud av enheter, inklusive elektroniska enheter och elverktyg.
 • Litiumjon- eller litiumpolymerbatterier (Li-ion eller Li-po).: Dessa batterier har en mycket hög energitäthet och används ofta i bärbara elektroniska enheter som bärbara datorer, smartphones och elfordon.
 • Litiumjärnfosfat (LiFePO4) batterier: De är en typ av litiumjonbatterier som har en längre livscykel och är mer motståndskraftiga mot överladdning, vilket gör dem lämpliga för användning i elfordon och energilagringssystem utanför nätet.

Att använda fel typ av uppladdningsbart batteri i en enhet kan också orsaka problem. Om du till exempel använder ett litiumjonbatteri i en enhet som inte är designad för att hantera den typen av batteri kan batteriet överhettas eller till och med explodera.

Så det är viktigt att kontrollera specifikationerna för din enhet för att säkerställa att den kan använda laddningsbara batterier, och i så fall vilken typ av laddningsbart batteri som rekommenderas. Se också till att läsa etiketten eller förpackningen på själva batteriet för att avgöra om det är uppladdningsbart eller inte före användning.

Vad betyder mAh-egenskapen för ett batteri?

Ett batteris mAh (milliamperetimmar) klassificering är ett mått på dess kapacitet, eller hur mycket energi batteriet kan lagra. Ju högre mAh-klassificering, desto mer energi kan batteriet lagra och desto längre kan det driva en enhet innan den behöver laddas.

Till exempel kan ett batteri med en kapacitet på 1000mAh ge 1000 milliampere ström under en timme, eller 500 milliampere i två timmar, och så vidare. Ett batteri med en högre mAh-klassificering kommer att ha en längre livslängd än ett batteri med en lägre mAh-klassning när det används i samma enhet eller under samma förhållanden. Det är dock viktigt att notera att mAh-klassificeringen inte är den enda faktorn att ta hänsyn till när man väljer ett batteri för en enhet, faktorer som spänning, storlek och kompatibilitet med enheten är också viktiga att ta hänsyn till.

Låt oss säga att vi har en LED-ficklampa som använder 3x AAA-batterier, var och en med en mAh-klassning på 1000mAh. Totalt har de 3 batterierna en total kapacitet på 3000mAh.

Om LED-ficklampan drar en ström på 100mA, beräknas den totala tid ficklampan kan drivas innan batterierna behöver laddas på följande sätt:

3000mAh / 100mA = 30 timmar

Så en ficklampa med en LED som använder 3x 1000mAh batterier kan drivas i cirka 30 timmar.
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit