En sensor kan betraktas som ett artificiellt sinnesorgan inom tekniken. Med en sensor uppfattar ett system sin omgivning eller samlar in information som kan användas för att kontrollera åtgärder. De flesta sensorer är antingen elektroniska eller mekaniska, vilket ger en fast utgång baserat på en viss ingång.
Naturligtvis finns det olika sensorer för olika applikationer. Här är en kort lista över kvantiteter du kan mäta med sensorer:
När du väljer en sensor är det viktigt att veta vid vilken spänning sensorn arbetar. För hög spänning kommer att förstöra sensorn, och för låg spänning gör att den fungerar felaktigt eller inte alls. Mekaniska sensorer påverkas mindre av detta.
Alla sensorer har en eller flera utgångar. En utgång skickar ett mätvärde från en sensor. Typen av denna signal beror på typen av sensorns utgång.
Det är viktigt att veta att en sensor har ett visst mätområde. Detta område är tydligt angivet för varje sensor. Om det finns ett intervall från 5 mm – 250 mm kan sensorn bara mäta inom dessa avstånd. Varje avstånd utanför detta område kommer antingen att producera ingen utdata eller en odefinierad. Dessa avstånd varierar från sensor till sensor.
Med upplösning menar vi "den minsta möjliga förändring som en sensor kan upptäcka." För en positioneringslaser skulle detta vara en förskjutning eller avvikelse i position. Ofta är högre upplösning förknippad med en dyrare sensor och/eller långsammare avläsningstid, så välj inte direkt den högsta tillgängliga upplösningen.
Generellt sett är sensorer mycket tillförlitliga om du håller dig inom deras specifikationer. Det är avgörande att välja rätt sensor för applikationen och överväga dess egenskaper. En sensor med låg upplösning kommer till exempel inte att vara tillförlitlig för att placera objekt på ett kretskort, men kommer att vara tillräckligt tillförlitlig för mindre exakt arbete, som att undvika hinder med en robot.
Underhåll varierar beroende på sensortyp. Mekaniska sensorer kräver ofta mer underhåll än elektroniska sensorer. Ibland är det nödvändigt att rengöra sensorn eller byta ut komponenter som linser eller filter. För sensorer som används i industriell miljö rekommenderas regelbunden inspektion och kalibrering för att säkerställa tillförlitlig drift.
Kalibrering är avgörande för att säkerställa noggrannheten hos en sensor. Processen beror på typen av sensor men innebär i allmänhet att jämföra sensorns uteffekt med ett känt standardvärde. Utifrån denna jämförelse görs justeringar vid behov. Många sensorer har inbyggda kalibreringsprocedurer, men vissa kräver extern utrustning.