MQ-gassensormodulerna

Placerad på
MQ gassensormoduler MQ gassensormoduler

MQ-gassensorn

MQ-serien av gassensorer består för närvarande av 17 olika sensorer för att mäta koncentrationen av olika gaser. Dessa komponenter innehåller ett litet värmeelement med en gassensor som är känslig för en viss gas. Sensorerna ger en analog signal om gaskoncentrationen och är ganska lätta att ansluta.

När denna sensor inte detekterar gas kommer utspänningen att vara låg. När gaskoncentrationen ökar kommer utspänningen från denna sensor att öka.
MQ sensordiagram MQ sensordiagram
MQ-sensorformat MQ-sensorformat

Värmeelementet

Värmeelementet och spänningen på det är mycket viktigt. Vissa MQ-givare har ett värmeelement som fungerar på 2V, andra på 5V och med vissa givare måste detta ökas i steg. Detta kan bäst lösas via en mikrokontroller med PWM-signal (exempelvis med en transistor då värmeelementet kräver mycket ström).

Sensorerna med ett element som kräver 5V eller 6V kan enkelt värma upp till 50 till 60 grader Celsius. Vidare måste elementet förvärmas i cirka 3 minuter innan utgången blir tillräckligt stabil för att avläsas.

Brinna i

Vissa MQ-sensorer kräver också en "inbränning", även kallad "förvärmning". Det betyder att värmeelementet ska brinna in i 12 till 24 timmar. När du köper dessa moduler bör de först anslutas till den erforderliga spänningen i 12 till 24 timmar för att ge mer tillförlitliga resultat.

Se alltid databladet för denna information!

MQ-gassensormodulen

Lyckligtvis har denna MQ-sensorserie även en MQ-sensormodulserie. Dessa moduler har den nödvändiga elektroniken för att styra sensorn med tillägg av en potentiometer för en digital triggersignal.

+5V -----> 5V
DOUT -----> 0V eller 5V (känslighet justerbar med potentiometer)
AOUT -----> Analog utgång
GND -----> JORD

Läser MQ-sensorn med Arduino

Att läsa av sensorn med Arduino kräver lite kod, med analogRead kan det aktuella värdet avläsas.
MQ-3 alkoholsensor MQ-3 alkoholsensor
Postat av Hemsida Jag är intresserad av elektronik, programmering och speciellt kombinationen dem emellan. För Opencircuit skriver jag bloggar där jag förklarar hur elektronik och moduler fungerar.

Kommentarer

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit