USB -A, B, C, Mini och Micro: Vilken USB kabel behöver du?

Placerad på

I dagens digitala värld är Universal Serial Bus, allmänt känd som USB , allestädes närvarande. Men det finns en viss förvirring om USB anslutningar och protokoll. Låt oss reda ut denna röra och lära oss mer om de olika USB typerna och deras applikationer, särskilt när det kommer till produkter från Opencircuit.

Ursprunget och utvecklingen av USB -kabeln

USB , eller Universal Serial Bus, är något vi ofta använder för att ansluta enheter som en mus eller ett tangentbord till en dator. På 1990-talet, innan USB , fanns det många olika typer av kablar och pluggar. Det var ganska komplicerat. Så stora företag som Intel och Microsoft bestämde sig för att slå sig ihop och skapa något nytt. Det blev USB .

Syftet med USB var att ha en standardkabel som gör att du enkelt kan ansluta enheter och som fungerar utan krångel. Det betyder att om du ansluter en enhet med en USB kabel kommer enheten att fungera direkt utan att behöva installera någon ytterligare programvara.

Den allra första USB kom ut 1996, detta var USB 1.0. Med denna USB kan du skicka data med en hastighet på upp till 12 megabit per sekund. Det var väldigt snabbt på den tiden, men det är inte tillräckligt snabbt för dagens enheter. Det är därför det har skapats nyare USB som är mycket snabbare. Den senaste USB , USB 3.2, kan överföra data med en hastighet av 20 gigabit per sekund. Det är ungefär 1667 gånger snabbare än den första USB ! Det visar hur mycket tekniken har förbättrats sedan den första USB .

Olika typer av USB kablar Olika typer av USB kablar

Strömförsörjning via USB

En av de största fördelarna med USB -teknik är dess förmåga att driva och ladda enheter. Detta möjliggörs av det femte stiftet i USB kontakten, känt som VBUS-stiftet. Detta stift ger en spänning på 5 volt, vilket vanligtvis är tillräckligt för att ladda och driva de flesta bärbara enheter, såsom smartphones, surfplattor och till och med vissa bärbara datorer.

Under årens lopp har förbättringar av USB -standarder också ökat mängden ström som kan levereras. Med introduktionen av USB 2.0 ökades den maximala strömmen till 500 milliampere (mA). Den efterföljande USB 3.0 ökade denna gräns till 900 mA.

Men den verkliga spelväxlaren kom med introduktionen av USB Power Delivery ( USB PD). Detta är en specifikation som introducerats med USB Type-C som gör att upp till 100 watts effekt kan levereras. Som ett resultat kan även enheter med hög strömförbrukning, såsom bärbara datorer, nu laddas via USB . Detta gör USB till en mångsidig lösning för att driva och ladda en mängd olika elektroniska enheter.

USB -A: Klassikern

USB -A är förmodligen den mest kända och mest använda kontakten. Den här typen av kontakt finns i änden av de flesta USB kablar och är kontakten som ansluts till din dator eller laddare. USB -A:s design är enkel: en rektangulär kontakt som bara ansluts på ett sätt. Denna typ av kontakt används fortfarande i stor utsträckning, särskilt i stationära datorer, bärbara datorer, Raspberry Pi -kort och i laddningsadaptrar och nätaggregat.

USB -B: Den pålitliga arbetshästen

USB -B-kontakter är en annan välkänd form av USB kontakt, även om de inte är lika vanliga som USB -A. De är nästan fyrkantiga till formen och används vanligtvis i större kringutrustning som skrivare, externa hårddiskar och även i vissa Arduino -modeller, som Arduino UNO. Även om USB -B inte används lika mycket som USB -A, är USB -B fortfarande en viktig del av många enheter, särskilt de som är designade för tung användning och kräver en stark, robust kontakt.

Mini USB : Den kompakta föregångaren

Innan mikro- USB -kontakten uppfanns hade du Mini USB . Denna kompakta version av USB -B-kontakten användes ofta för bärbara enheter som digitalkameror, äldre MP3-spelare och vissa typer av Arduino -kort, som Arduino Nano. Även om den till stor del har ersatts av Micro USB och nu USB -C, kommer du fortfarande att stöta på enheter som använder Mini USB . Kännetecknande för en Mini USB kontakt är femstiftskonfigurationen. Även om den är mindre än USB -B, är den något större än Micro USB . Kontakten kan inte sättas in i omvänd riktning; det finns ett specifikt sätt att ansluta den.

Mini USB : A vs. B

Mini-A-kontakten designades ursprungligen för att ansluta till en datoranslutning och Mini-B-kontakten för att ansluta till en enhet. Det betyder att om du till exempel hade en digitalkamera med en Mini USB port så skulle det förmodligen vara en Mini-B-anslutning. Men Mini-A kasserades snart på grund av dess begränsade användbarhet, och du kommer sällan, om någonsin, att stöta på den nuförtiden.

Micro USB : Liten men kraftfull

Efterföljaren till Mini USB är Micro USB . Ännu mer kompakt än Mini USB , denna mindre kontakt blev snabbt standarden för många bärbara enheter, inklusive de flesta Android-smarttelefoner och vissa modeller av Raspberry Pi . Medan vissa tillverkare har gått över till USB -C är Micro USB fortfarande vanligt, särskilt i billigare enheter. Micro USB -kontakten är mindre än Mini USB och kan bara anslutas på ett sätt.

Micro USB : A vs. B

Till skillnad från Mini-generationen är båda typerna av Micro USB kontakter - A och B fortfarande vanliga i naturen. Precis som med Mini USB var den ursprungliga avsikten att Micro-A skulle användas för värdanslutningar (som datorer), medan Micro-B var för enheter.

Micro-A är dock relativt sällsynt jämfört med Micro-B. Detta beror på att många enheter som kräver en USB värdanslutning, som datorer och spelkonsoler, fortfarande använder den större USB -A. De flesta smartphones och surfplattor, såväl som många andra bärbara enheter som Bluetooth-högtalare, hörlurar, powerbanks och vissa modeller av Arduino och Teensy -kort, använder Micro-B-kontakter.

Den huvudsakliga fysiska skillnaden mellan Micro-A och Micro-B är formen på kontakten. Micro-A är rektangulär medan Micro-B är lite asymmetrisk med en liten skåra på ena sidan. Detta gör det enkelt att särskilja dem visuellt och förhindrar att du råkar använda fel kabel.

USB -C: Den nya standarden

USB -C är den senaste och mest avancerade USB kontakten hittills. Den har en vändbar design, vilket innebär att du inte längre behöver oroa dig för vilken sida du ska koppla in. USB -C håller snabbt på att bli standarden för de flesta bärbara enheter, inklusive smartphones, surfplattor och bärbara datorer, såväl som de senaste generationerna av Raspberry Pi och Teensy utvecklingskort. Den stöder också USB 3.1, vilket innebär att den kan stödja dataöverföringshastigheter på upp till 10 Gbps, samt ladda enheter med högre effekt.

USB protokoll: mer än bara form

Utöver de olika formerna av kontakter finns det även en mängd olika USB protokoll, som bestämmer hastigheten och kapaciteten för dataöverföring. USB 1.0 och 2.0 var de första versionerna, med 2.0 stöd för en maximal överföringshastighet på 480 Mbps. USB 3.0, även känd som USB 3.1 Gen 1, ökade detta till 5 Gbps, medan USB 3.1 Gen 2, även känt som USB 3.2, ökade detta ytterligare till 10 Gbps. Det senaste protokollet är USB 4, som stöder hastigheter på upp till 40 Gbps. Dessa protokoll kan användas med vilken typ av USB kontakt som helst, beroende på enhetens specifikationer.

USB kontakter och protokoll USB kontakter och protokoll

Till sist

Förhoppningsvis kommer det här blogginlägget att hjälpa dig att bättre förstå den komplexa världen av USB kontakter och protokoll. Det är en väsentlig del av modern elektronik och att förstå de olika typerna kan hjälpa dig att göra rätt val när du köper enheter och kablar. Oavsett enhet - om det är en Arduino , Raspberry Pi , Teensy bräda eller något annat - så finns det en USB kabel som passar.

Postat av Hemsida Jag är intresserad av elektronik, programmering och speciellt kombinationen dem emellan. För Opencircuit skriver jag bloggar där jag förklarar hur elektronik och moduler fungerar.

Kommentarer

Italy Anonym
Excellent
Placerad på 
France Anonym
Tack, det är väldigt bra förklarat!
Placerad på 
2
France Gilles
Tack vare toppen lätt att förstå 🧐👍
Placerad på 
2
Spain José Miguel
Mycket illustrativt och lätt att förstå. Tack
Placerad på 
6
France Guy
Tack för din illustrerade, tydliga och tydliga förklaring!🙂👌
Placerad på 
4
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit