10 mm led

10mm LED finns i alla möjliga färger och kan användas i många olika projekt med belysning som applikation. De tillgängliga färgerna är gul, grön, röd, orange, vit, varmvit och blå.
6 resultat Sortera efter


Den 3 mest populära 10 mm led

Vad är en LED?

En LED, eller Light Emitting Diode, är en typ av halvledarenhet som avger ljus när en elektrisk ström passerar genom den. Lysdioder är mycket effektiva, långvariga och hållbara jämfört med traditionella glödlampor och lysrör, vilket gör dem populära för användning i ett brett spektrum av applikationer, såsom belysning, displayer och signalering. LED-lampor finns i en mängd olika färger och storlekar, inklusive de allmänt använda 3 mm, 5 mm och 10 mm lysdioder. De är gjorda av halvledarmaterial och har en positiv och negativ terminal, den positiva är anoden och den negativa är katoden. När den elektriska strömmen flyter genom halvledarmaterialet genererar den fotoner som producerar ljus.

Vad används lysdioder till?

Lysdioder är populära i många applikationer på grund av sin lilla storlek, höga effektivitet och långa livslängd. Några populära användningsexempel inkluderar:

  1. Belysning: LED används ofta i en mängd olika belysningstillämpningar, såsom bilbelysning, inomhus- och utomhusbelysning och accentbelysning.
  2. Displayer: Lysdioder används i elektroniska displayer och skyltar, såsom digitala klockor, resultattavlor och elektroniska skyltar.
  3. Indikatorlampor: LED används ofta som indikatorlampor i elektroniska enheter, ofta för att visa om enheten är påslagen och för att visa enhetens status.
  4. Robotik: LED används i robotik och andra projekt där små, effektiva och långvariga lampor behövs.
  5. Gör-det-själv- och hobbyprojekt: 5 mm lysdioder används ofta i en mängd olika gör-det-själv- och hobbyprojekt som Arduino , Raspberry Pi och andra mikrokontrollerbaserade projekt.
  6. Medicinsk utrustning: 5 mm lysdioder används i medicinsk utrustning som en ljuskälla för diagnostiska och terapeutiska ändamål.
  7. Leksaker och spel: Lysdioder används i en mängd olika leksaker på grund av lågspänningstillämpningen, minimal värmestrålning och låga kostnader.

Hur beräknar jag rätt resistans för en krets med lysdioder?

Ett motstånd är vanligtvis placerat i serie med en lysdiod för att begränsa mängden ström som flyter genom lysdioden. Lysdioder är känsliga för för hög ström, och för mycket ström kan skada eller förkorta lysdiodens livslängd.

För att beräkna resistansen för en krets med lysdioder måste du känna till framspänningen (Vf) och framåtströmmen (If) för lysdioden, såväl som den önskade driftsströmmen och kretsens spänningskälla.

Först måste du beräkna den totala kretsspänningen (Vtotal) genom att subtrahera LED:s framspänning (Vf) från kretsens spänningskälla.

Därefter måste du beräkna den totala strömmen (I) som flyter genom kretsen genom att dividera den totala kretsspänningen (Vtotal) med den önskade driftsströmmen (Io) för lysdioden.

Slutligen kan du beräkna resistansen (R) för kretsen genom att dividera den totala kretsspänningen (Vtotal) med den totala strömmen (I) som flyter genom kretsen.

R = Vtotal / I

Den här tabellen visar en lista över ungefärliga motståndsvärden som ska användas med en enda lysdiod vid olika kretsspänningar:

SpänningStröm (mA)Motståndsvärde (Ohm)
3,3V20mA47 Ohm
5V20mA180 Ohm
9V20mA330 Ohm
12V20mA470 Ohm
24V20mA1500 Ohm

Det är viktigt att notera att alla ovanstående beräkningar är baserade på antagandet om en enda lysdiod kopplad i serie med ett motstånd. När flera lysdioder är anslutna i serie eller parallellt blir beräkningarna olika. I serie kommer framspänningen för lysdioderna att läggas ihop, och parallellt kommer strömmen att delas mellan alla lysdioder.

Vad är framspänningen och strömstyrkan för en LED?

Framspänningen och strömstyrkan för en 5 mm LED kan variera beroende på den specifika typen av LED och tillverkaren.

Typiskt varierar framspänningen (Vf) för en lysdiod från 1,8 till 3,5 volt. Detta hänvisar till den spänning som krävs för att framåtrikta lysdioden och få den att lysa. Framspänningen beror mest på LED-färgen och kan ha små avvikelser mellan leverantörer.

Generellt gäller dessa framåtspänningar för följande LED-färger:

LED färgFramspänning (Vf)
Röd1,8V
Orange2,0V
Gul2,1V
Grön2,2V
Blå3,2V - 3,6V
Vit3,2V - 3,6V

Den typiska strömstyrkan (If) för en lysdiod är cirka 20-30mA, men den kan variera beroende på lysdioden. Detta hänvisar till den maximala ström som lysdioden säkert kan hantera utan skador. Den framåtriktade strömstyrkan kallas även för "driftström" och det är viktigt att inte överskrida den, annars kan lysdioden skadas eller ha en kortare livslängd.

Det är viktigt att kontrollera specifikationerna från tillverkaren eller leverantören för den specifika lysdiod du använder för att säkerställa att rätt spänning och ström används.
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit