Ljudtillbehör

Tillbehör för att göra ljud, som kablar och kontakter.
12 resultat Sortera efter


Den 3 mest populära Ljudtillbehör

Vad är skillnaden mellan en summer och en högtalare?

Summerar och högtalare är båda givare som omvandlar elektrisk energi till ljud. Ljudet som en summer producerar är en surrande ton, tvåtonston eller en snabb/långsam ton. Buzzers producerar ett monotont ljud med liten variation i frekvens. Summerar förbrukar relativt lite energi och är billiga att producera och används därför ofta i applikationer för att spara kostnader och energi En högtalare återger ljudsignalen som tas emot med ett brett spektrum i frekvens och volym, vilket gör ljudet mycket klart och skarpt. . Högtalare är ofta dyrare och drar mer energi än en summer, så de används främst i applikationer där det inte går att kompromissa med ljudkvaliteten, som radio eller telefon.

Typer av summer

Piezo summer

Denna summer innehåller en piezokristall som ändrar form när en spänning appliceras. Denna rörelse skapar sedan ljud. Denna summer kan anslutas direkt till en likströmskälla. Detta har fördelarna med hög känslighet, hög tillförlitlighet och låg strömförbrukning. Summern kan avge ett bra ljud vid en viss frekvens.Denna typ av summer används vanligtvis i säkerhet, luftkonditionering, mikrovågsugnar, skrivare och elektroniska leksaker där det inte finns några krav på frekvensområdet för utsignalen. Generellt, speciellt inom elektroniska produkter.

Elektromekanisk summer

Detta använder en magnet, membran och spole. När det finns en spänning dras ett membran mot magneten. Detta kommer också att orsaka att en ström flyter genom spolen, vilket skapar ett magnetfält. Detta får diafragman att vibrera, vilket gör att ett ljud avges.Elektromekaniska summer har fördelen att de kan skapa ett ännu starkare ljud än en piezosummer. Detta upp till över 90db. Andra frekvenser är också möjliga eftersom det finns ett större hus och därför en större ljudbox.

Aktiv och passiv summer

En aktiv summer kommer att avge ett ljud så snart det finns spänning över den. Detta är inte fallet med en passiv summer som kräver en styrsignal för att generera en ljudsignal.

Hur ansluter du piezosummern?

Om summern består av 2 stift talar vi om en aktiv summer med egen drivkrets. Endast rätt spänning behöver anslutas till denna. En lång stift är vanligtvis plus ''+'' och den korta stift är vanligtvis minus ''-''. Summern kan ha ledningar istället för stift. i så fall är den röda ledningen ofta plus ''+'' och den svarta ledningen den negativa ''-'' När summern består av 3 anslutningstrådar/stift är det en passiv summer. I det här fallet måste du använda en PWM-signal (pulsbreddsmodulering). Detta är en signal som består av pulser med ett visst intervall för att bestämma volymen. En PWM-signal kan genereras med de flesta mikrokontroller, men du kan också använda en PWM-modul Används för att styra den aktiva summern utan kod.

Typer av högtalare

Elektromagnetisk högtalare

Detta använder ett alternerande magnetfält. Denna princip används knappt längre eftersom ljudkvaliteten är mindre bra. Ett membran är kopplat till en permanentmagnet. Ett växelmagnetiskt fält kommer att skapas med hjälp av en spole och en växelström som innehåller ljudinformation. Lorentz-krafter som verkar på membranet skapar ett ljud.

Elektrodynamisk högtalare

Detta är den mest använda högtalaren. Med denna högtalare använder vi ett konstant magnetfält. En ström kommer att flyta genom en spole igen. Lindningarna av spolen kommer att uppleva en kraft, Lorentz-kraften. Denna spole är fäst vid ett membran. Detta membran kommer att orsaka vibrationer på grund av Lorentz-kraften på spolen.

Givare

En givare är en enhet som omvandlar energi från en form till en annan. Ljudgivare omvandlar en elektrisk ström till vibrationer som kan överföras till en yta för att fungera som en högtalare. Genom att montera givaren på ett bord eller ett skåp, till exempel, kommer den att förstärka vibrationerna och spela upp ljudet som en vanlig högtalare skulle göra.

Hur ansluter jag en högtalare/givare?

En högtalare kräver en styrsignal med hög effekt (flera till hundratals watt). Eftersom en mikrokontroller som Arduino inte kan tillhandahålla detta behöver du en förstärkare nödvändig. En förstärkare kommer, som namnet antyder, att förstärka en liten styrsignal så att den kan driva en högtalare med en viss effekt och impedans.

Vad betyder resistansvärdet för en högtalare?

Det elektriska motståndet uttrycks i ohm, även känt som motstånd. Ju mindre motstånd, desto mer kraft kan flöda genom högtalaren. Om du kopplar in en 4 ohm högtalare till en förstärkare som kan driva 100W vid 4 ohm får du ut det mesta av förstärkaren. Om du byter ut högtalaren mot en 8 ohm version får du bara halva maxeffekten/volymen.
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit