Lödkolvar

Den viktigaste färdigheten för alla elektroniska projekt är lödning. Det krävs lite övning för att göra den perfekta lödfogen, men när du väl fått kläm på det kommer du aldrig att glömma det! För att ansluta elektroniska komponenter smälts lod med en lödkolv, vilket skapar en solid anslutning efter kylning.
14 resultat Sortera efter


Den 3 mest populära Lödkolvar

Vad behöver jag för lödning?

Du behöver olika produkter för att löda. Det räcker inte bara med en lödkolv eller lödstation, utan du bör heller inte glömma lödtenn. Vi har även många andra produkter som hjälper dig med dina lödprojekt. Tänk till exempel på antistatiska mattor, skruvmejslar, tång och andra verktyg och tillbehör.

Lödkolvar & stationer

Du behöver en lödkolv för att löda, det är säkert. Men vilken ska man välja? Det beror på vad du vill göra. För tjocka trådar behöver du en stark lödkolv, säg mer än 100W med en stor spets. För mindre jobb räcker det med en 10W lödkolv.

Om du är nybörjare eller bara löder ibland går det bra med en lös lödkolv. Lödar du ofta? Då är en lödstation bekvämare. De är dyrare, men du kan ställa in temperaturen och det följer med en hållare.

Löd tenn

Löd är ett väsentligt material för att göra lödfogar. Den består oftast av en legering av tenn och bly, även om det numera även finns blyfria varianter. Förhållandet mellan tenn och bly kan variera, men en vanlig sammansättning är 60 % tenn och 40 % bly. Blyfritt lod använder ofta en kombination av tenn och andra metaller som silver eller koppar. Lödet värms upp med en lödkolv, varefter det smälter och kan bilda en elektrisk förbindelse mellan två komponenter. Löd kan också innehålla något som kallas en hartskärna eller flussmedel, en kemikalie som hjälper till att rengöra ytan och förbättra flödet av det smälta tennet. Detta säkerställer bättre vidhäftning och därmed en mer tillförlitlig anslutning. Löd kommer i olika former och tjocklekar, lämpliga för en mängd olika applikationer, från fint elektronikarbete till grövre jobb.

Avlödningsband/pump

Avlödningsband, även kallad lödsugstejp, är ett kopparband som används för att suga upp smält lod. Du lägger bandet på lodet och värmer det med en lödkolv. Det smälta lodet fäster på bandet, och när du tar bort bandet, kommer överskottslodet med. Detta är särskilt användbart för fina, detaljerade arbeten och ytmonteringskomponenter.

A avlödningspump, även känd som en lödsugare, är en mekanisk anordning som suger upp det smälta lodet med hjälp av en sugmekanism. För att använda den, värm först lödfogen med en lödkolv. Placera sedan spetsen på avlödningspumpen nära det smälta lodet och aktivera sugmekanismen. Detta är särskilt användbart för att ta bort större mängder lod och används ofta på genommatningskomponenter på kretskort. Båda avlödningsmetoderna är oumbärliga för att korrigera fel och återanvända komponenter.

Tredjehands- och PCB-hållare

A " tredje hand " är ofta utrustad med klämmor, förstoringsglas och ibland även en fläkt eller LED-lampa. Den fungerar som ett extra par händer för att hjälpa dig hålla små komponenter, ledningar eller kretskort (PCB) medan du löder. Detta säkerställer att du ha mer precision och kontroll under arbetet.

PCB-hållare är speciellt utformade för att hålla kretskort säkert. De är vanligtvis justerbara, så de kan passa olika storlekar och former av kretskort. Vissa PCB-hållare har också möjlighet att rotera PCB, vilket gör det enkelt att arbeta på båda sidor av PCB utan att behöva ta bort det från hållaren. Båda typerna av verktyg är designade för att göra ditt arbete mer effektivt och enklare, och de är praktiskt taget oumbärliga för mer komplexa lödnings- och elektronikprojekt.

Rengör lödkolv

Att rengöra din lödkolv är ett viktigt steg för att förlänga livslängden och bibehålla kvaliteten på ditt lödarbete. Att hålla lödkolven ren förhindrar oxidation och håller värmeöverföringen till lodet effektiv. Här är några tips för att rengöra din lödkolv:

  • Svampar: Många lödstationer levereras med en rengöringssvamp. Blöt svampen och krama ur överflödigt vatten. Torka försiktigt av den varma lödspetsen över svampen för att ta bort överflödigt lod och smuts.
  • Mässing lockar: Ett annat alternativ är en hållare med mässingslockar. Sätt in den varma lödspetsen i lockarna och rotera den några gånger. Spånen är effektiva för att ta bort smuts utan att sänka temperaturen på lödspetsen, som en våt svamp kan göra.

Extra lödspetsar

Att ha reservspetsar till din lödkolv är inte bara användbart, utan också viktigt för en optimal lödupplevelse. Olika lödjobb kräver olika typer och storlekar av lödpunkter. Med ett utbud av reservpunkter kan du enkelt byta och välja den lämpligaste typen av punkt för det arbete du utför. Till exempel är en fin spets idealisk för detaljarbete på små komponenter, medan en bredare spets kan ge mer värme för lödning av tjockare trådar eller större komponenter.

Dessutom kommer varje lödspets att slitas ut med tiden på grund av oxidation och frekvent användning. En sliten eller oxiderad spets kommer inte bara att påverka ditt lödarbete, utan kan också minska effektiviteten hos din lödkolv. Därför är det en bra idé att alltid ha några extra tips till hands så att du kan fortsätta löda utan avbrott. Det förlänger inte bara livslängden på din lödkolv, utan säkerställer också genomgående hög kvalitet i dina lödprojekt.

Etsningsverktyg

Etsverktyg består av praktiska verktyg som du behöver för att designa ditt eget kretskort. Etsning är en ytbehandling där en kopparplatta behandlas med ett ämne för att skapa en krets. En kemisk reaktion inträffar där kretskortet delvis löses upp, på vilket komponenter sedan kan lödas för att skapa ett kretskort.
Kundrecensioner om Lödkolvar

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit