DSMR Logger V4 (Smart Meter Reader)

Placerad på

I augusti 2018 publicerade jag en projekt för att läsa av Smart Meter.

Baserat på de många reaktionerna från personerna som har återskapat projektet och min egen erfarenhet av version 3 av DSMR-loggern, tyckte jag att det var dags att utveckla en ny version av hårdvaran och firmware.

Ett antal användare angav att de använder externa tjänster för att visa loggade data i grafer. Jag behöver också en grafisk representation av loggade data, men jag vill undvika att behöva använda externa tjänster för detta.

Målsättningarna för version 4 av DSMR-loggern har anpassats till byggarnas önskemål, men kärnan har också förblivit i stort sett densamma som för version 3. Men nu fungerar firmware med WebSockets och mängden lagrad data har ökat (två år per år), månad, två veckor per dag och 48 timmar per timme). Alla dessa data kan visas i tabeller och grafer. Naturligtvis saknas inte restAPI heller. Som grädde på moset har version 4 möjlighet att ansluta en liten OLED-skärm.

Finansiella data i ett diagram Finansiella data i ett diagram
Till och med version 3 av DSMR-loggern tas ett telegram emot från Smart Meter varje sekund. Endast en liten del (var tionde sekund) av ett telegram bearbetas faktiskt. I och för sig är det inte ett problem eftersom de andra nio telegrammen bara faller i ett stort svart hål, men .. ESP8266 UART måste svara på denna flod av data (UART är avbrottsdriven). Både Smart Meter och DSMR-biblioteket Matthijs Kooyman har möjlighet att skicka telegram endast på begäran (Smart Meter) eller begäran (DSMR-bibliotek).
Det fungerar så här: Smart Meter skickar bara ett telegram om Data Request pin "hög" är. DSMR-biblioteket har ett funktionsanrop "aktivera (true)"som är ett stift i ESP8266"hög" gör och detta "hög” tills ett fullständigt telegram har mottagits, varefter stiftet ”låg” görs (och Smart Meter slutar skicka telegram).
För för de tidigare versionerna av DSMR-loggern använde jag en ESP-01 kortet kunde den här funktionen inte användas helt enkelt för att ESP-01 inte har tillräckligt med stift för att frigöra en för den.

ESP-12(E/F) har tillräckligt med GPIO-stift och betydligt (4x) mer minne än ESP-01(S). Det var därför ett logiskt val att använda denna variant av ESP8266 för version 4 av DSMR-loggern.

Omfattande teknisk dokumentation för detta projekt kan du här hitta.

Det prototyp och bevis på koncept jag har på en 1eller!-ESP12 processorskylt med en 1av!-Proto tallrik gjord.
Nuvarande sida 1. Introduktion 1. Introduktion 2. databegärankrets 3. Processtelegram 4. I2C-gränssnitt 5. ADC-gränssnitt 6. Få alltid att falla på plats 7. En vacker förpackning Postat av Hemsida Willem Aandewiel (1955) har en bakgrund inom elektronik och digital teknik. Men större delen av sitt yrkesverksamma liv har han arbetat inom automation där han har arbetat inom i stort sett alla discipliner från programmerare till projektledare och projektledare. Willem var en av de första holländarna med en mikrodator (KIM-1, 1976) vid en tidpunkt då datorn ännu inte hade uppfunnits. Numera sysslar han främst med design och produktion av små elektroniska kretsar med mikroprocessorer. Hans "uppdrag i livet" är att göra människor entusiastiska över att göra sina egna elektroniska kretsar, mikrodatorer och programmering.

Kommentarer

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit